Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Mefjord Brygge

David PoserarMefjord Brygge - campen invid
de stora skreigrunden

Mefjord Brygge ligger i fiskeläget Mefjordvaer på yttersidan av Senja. Fiskecampen ligger mycket vackert till vid foten av den mäktiga Oksehornan i yttre delen av Mefjorden. Läget kan inte bli bättre då det ligger nära de stora fiskefälten Skreigrunnen och Sveinsgrunnen. Det är bara 7-8 km till de närmaste delarna av dessa stora grund där skreifisket pågår för fullt vid denna årstid. Fiskehamnen Senjehopen ligger 5 km längre in i fjorden och det är dit som alla fiskebåtar levererar sin fångst. Tidigt på morgonen kan man se hur alla fiskebåtarna passerar Mefjordvaer på sin väg ut på fiskefältet. Vårt mål med vår resa var att också vi skulle kunna uppleva denna fiskefest.

Otur med vädret
Att åka till Norge och fiska i mars är en chansning. Det krävs mycket tur med vädret, det hade tyvärr inte vi. En envis kuling gjorde att vi med vår öppna båt inte kunde fiska utanför Okseneset utan fick hålla oss inne i fjorden. Mefjorden är en ca 15 km lång fjord med djup under 200 meter. Det finns en del intressanta positioner också inne i fjorden, tex Bregdeboen, Holmen, Andgrunn och Fallan. Om vädret är riktigt blåsigt kan man fiska längst in i fjorden runt Skjaeret. I fjorden fick vi gott om sej, torsk, lubb och havskatt. En bra plats för att få uer är i närheten av Holmen som ligger på andra sidan fjorden rätt utanför Mefjordvarer. De största torskarna vi fick inne i fjorden låg över 10 kilos sträcket. Fisk finns i fjorden året om men det bästa fisket är under sommarhalvåret då de stora sejstimmen kommer in i fjorden och med dem följer även andra arter. Men fisket i fjorden kan inte mäta sig med det fiske man har när man kan fiska ute på fiskefältet.


Tord poserar En av dagarna hade vi förmånen att följa med ut på havet med en fiskebåt och på så sätt kunde vi komma ut på det stora fiskefältet. Här håller fisket en mycket hög klass och då man finner stimmen med skrei får man dem i stor mängd och de håller också en hög snittvikt. Vinden gjorde det i det närmaste omöjligt att fiska effektivt och med en alltmer tilltagande vind fick vi ge upp fisket efter bara någon timme och återvända till hamn. Men trots detta så hamnade några exemplar i vikter mellan 10-15 kilo på däck. Skrei i vikter mellan 20-30 kilo är inte något ovanligt på Senja det vet vi av erfarenhet sedan tidigare besök i detta område. Med den vetskapen och att fisken fanns så nära gjorde frustrationen än större då dagarna gick och vinden inte ville ge med sig.

En mäktig upplevelse som vi fick vara med om när vi var ute på fiskefältet var att se späckhuggare. Under sin jakt alldeles i ytan kom den simmande med en enorm hastighet bara några meter från vår båt, även om späckhuggaren inte är farlig måste man erkänna att det kändes tryggt att för tillfället vara ombord på en 35 fots speedsjark istället för i vår lilla öppna båt.

RödspättaPlattfisk
När vi såg fångsterna som yrkesfiskarna fått förvånades vi över vilken mängd rödspätta som fanns i fångsterna. Det var många stora fina rödspättor och dessa hade fångats i skreigarnen som de lagt ett stycke utanför Okseneset. Så den som är på jakt efter fina spättor blir säkert inte besviken om man fiskar riktat efter det. Som bifångst i garnet fanns också en sjurygg, som fångad på spö hade varit en rekordfisk. Varje dag fångas kveite som bifångst i garnen, förra veckan hade det landats ett exemplar på hela 51 kg!

Under sommaren anordnar Mefjord Brygge också guidade fisketurer med en större båt. Det är bara ca 30 km från Mefjord ut till Eggakanten, här störtar det brant ner från 60 meter till ett par tusen meters djup. Detta område är outforskat i sportfiskekretsar och det vore intressant att se vilka fångsterna skulle bli på dessa yttre delar av Skreigrunnen.

Som vi nämnt tidigare har Mefjord Brygge ett ypperligt läge, de stora fiskefälten precis utanför stugdörren med många intressanta positioner inom räckhåll. Inom en radie av 20 km når man både skreigrunddjupet och den högintressanta Fallbakken i söder och i norr finns flera intressanta grundområden exempelvis Haera och Purkegrunn.

Interiör
Hög klass till rimligt pris!
Mefjord Brygge är en fiskecamp som håller mycket hög klass. Man kan bland annat bo i rorbuer på kajen eller i dubbelrum i huvudbyggnaden. Rorbuerna är nyrenoverade med eget kök, kabel-TV samt toalett och dusch med golvvärme. I varje rorbu finns sängplats för upp till sju personer, fem platser nere och två uppe på loftet. Om man väljer att bo i dubbelrum finns gemensamt kök, toalett och dusch.

På kajen finns ett eget mycket fint renshus där det finns gott om plats att ta hand om sin fångst. Detta är det bästa vi sett. I renshuset finns ett långt rensbord med plats för ca 6-7 personer där varje plats har egen vattenslang och fiskrenset slänger man bara ner i ett hål i golvet. I renshuset finns också ett mycket effektivt frysrum som djupfryser fisken på bara någon timme.

Vid flytbryggan ligger sex stycken 19 fots Kvaernöbåtar med 40 hk fyrtaktsmotorer nyinköpta till säsongen 2006. Dessa båtar är fullt utrustade med kartplotter och ekolod. Båtarna är mycket bra anpassade för de förhållanden som råder här uppe.

Mefjord Brygge har också egen restaurang/pub samt en mycket fin relaxavdelning med bastu och solarium. Utanför huvudbyggnaden finns en badtunna invid den stora terrassen där du kan bada och samtidigt njuta av den storslagna naturen.

Prisexempel
Priserna på Mefjord Brygge är i högsta grad rimliga. Som exempel kan vi ta ett sällskap på sex personer som åker till Mefjord för en veckas fiske. Om de väljer att fiska tre personer från varje båt betalar de inte fullt 350 norska kronor per person och dygn för boende och båt!

En liten hälleTrots att vi hade otur med vädret har Mefjord Brygge gett oss många positiva intryck.
Det är en plats som vi helt säkert kommer att återvända till!

Positioner
Andgrunn N69 33.212 E17 22.720
Bastianskolten N69 36.177 E17 23.865
Bregdeboen N69 32.816 E17 27.764
Fallbakken N69 30.437 E16 56.441
Grunnboen N69 32.753 E17 12.699
Haera N69 39.162 E17 30.905
Inre Fallan N69 33.653 E17 25.155
Kylgrunn N69 34.067 E17 13.106
Oygrunn N69 35.624 E17 21.178
Purkegrunn N69 37.737 E17 36.224
Skjaeret N69 28.872 E17 36.159
Skreigrunddjupet N69 33.072 E17 08.161
Ytre Fallan N69 33.797 E17 24.393Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.3-2006.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Mefjord Brygge

Din Tur

Normark

Två kattflin
Sjurygg
Vy
Res hit

Från söder:
Kör E6:an norrut mot Andselv. Ta Rv86 till Sørreisa och vidare till Finnsnes (43 km). Från Finnsnes följ skylt till Senja. Efter bron ta höger Rv 861 och följ vägen till Senjahopen och vidare till Mefjordvær (69 km). Du ser då Mefjord Brygge på höger sida (mot havet).

Från Tromsö:
Kör E8 till Nordkjosbotn och vidare på E6 till Bukmoen (strax efter bron över Målselv). Ta höger och följ Rv 855 till Finnsnes och vidare enligt ovan. Avstånd från Tromsö flygplats ca. 230 km. På sommaren går det färja.

För mer information
och bokning besök
www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2006


Havsfiskeguiden