Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Sandland Brygge

Micke med 27 kilos flundraSandland Brygge
I våras öppnade Sandland Brygge, det är en helt ny fiskecamp med ett högintressant läge i absolut närhet till Lopphavet.

I våras öppnade Sandland Brygge, det är en helt ny fiskecamp med ett högintressant läge i absolut närhet till Lopphavet. Lopphavet är känt för att vara fiskrikt och Sandland Brygge ligger så långt ut på fastlandet man kan komma i riktning mot Lopphavet. Campen är strategiskt lokaliserad mellan öarna Loppa och Silda. Med denna camp öppnas helt nya fiskeområden för sportfiske. För att komma till Sandland tar man färjan från Öksfjord, Sandland ligger på fastlandet men i ett område dit det inte finns några vägar utan enda sättet att ta sig dit är med färjan, en två timmars båtfärd genom ett mäktigt landskap.

Redan i vintras när vi fick information om att Sandland Brygge skulle öppna hade vi våra förväntningar på att detta skulle bli en riktigt högklassig destination. Att sportfiskare från Söröya gör sig besväret att ibland åka riktiga långturer med båt över Lopphavet för att fiska vid ön Loppa tyder på att området är hett. Campen öppnade i slutet av april och det dröjde inte länge innan rapporterna från denna camp började strömma in. En första grupp testfiskare fångade 34 hälleflundror under sin fiskevecka och torsk upp till 28 kilo! Från campens öppnande i våras fram till första augusti så har närmare 300 hälleflundror fångats av campens gäster där det största varit i 70-80 kilosklassen. Så vi var naturligtvis väldigt förväntansfulla inför vår resa till Sandland Brygge.

Micke med 20-kilos hälleflundraHälleflundra efter fem minuter

Fisket börjar bokstavligen precis utanför kajen, första intressanta positionen är viken utanför hamnen där gästerna fångat flera hälleflundror. Men vi valde som vanligt att åka lite längre bort, vårt första stopp var det grunda sundet mellan Marholmen och fastlandet, det är ett sund med djup på bara 4-10 meter, men vi tyckte ändå att det såg intressant ut. Vi anlände till sundet då vattnet strömmade in och vi han inte mer än släppa ner grejerna innan första hälleflundran nöp jiggen. Vi hade ett riktigt roligt fiske där vi ”kikmetade” hälleflundra. Det är fascinerande att se hälleflundrorna närma sig jiggen och suga i sig den.

Vi fick flera flundror under en kort stund och många kontakter, men när strömmen stannade slutade flundrorna också att hugga. De flesta flundror vi fick i detta sund var i mindre storlek upp till dryga 20 kilo! Det var en riktig kanonstart på ett nytt ställe!

Loppa
Vi trodde mycket på Kalvesundet, som är sundet mellan Loppa och Loppekalven. Men vi lyckades inte få mer än någon enstaka flundra i det sundet men även en grundtopp öster om Loppekalven lämnade ifrån sig hälleflundra. Men vi tror fortfarande att detta kan vara en het position, då det blir en ordentlig tidvattenström i detta sund. Väster om Kalvesundet hade vi ett fint torskfiske med flera torskar över 10 kilo, i det området fångas det också en hel del hälleflundra. Under våra fyra dagar var vi starkt begränsade av en ihärdig stark nordlig vind. Ett område som räknas som det bästa i området är toppen på ön Loppa och Loppeboen, men det området fick vi inte testa ordentligt på grund av den hårda vinden. Men några andra gäster som var på campen samtidigt hittade en lucka i blåsten och kom från Loppatoppen med en flundra på dryga 30 kilo.

David med 23-kilos torskTillbaka i paradiset
Ifjol besökte vi Öksfjord och hittade en riktigt fin position öster om Silda som levererade hälleflundra, stora torskar och kattfiskar. Det är en ”undervattenrygg” som sträcker sig ungefär två kilometer ut från Silda i höjd med Ivervaer. Ryggen är ca 30 meter djup och det stupar brant ner till nästan 400 meters djup. På ett vanligt sjökort så ser denna plats inte alls märkvärdigt ut, men på ett detaljerat sjökort ser man positionens potential. Platsen har inget namn på sjökortet men efter fjolårets lyckade fiske så kallade vi den ”Paradisgrunn”. Med färsk information om att en engelsk grupp fått en flundra på hela 222 cm i sommar på denna sida om Silda kunde vi inte låta bli att åka tillbaka till ”paradiset” även på denna resa. Ett grund med närheten till stora 300-400 meters djup känns rätt, så vi valde att lägga ett längre fiskepass i detta område. Resultatet lät inte vänta på sig, grundet släppte ifrån sig flera hälleflundror upp till 126 cm (ca 27 kg). Vi fick också uppleva ett riktigt torskrace då ett stim med stortorsk jagade högt upp i vattnet. De högg jiggarna 15-20 meter ner och vi fick ett flertal riktigt stridbara torskar över 10 kilo med en toppfisk på 23 kilo!
Vi kunde återigen konstatera att ”paradisgrunn” är en het position som levererar!

Sandland Brygge

David med vitling på 1,1 kilo6 kg kungsfisk & makrill
Djuphavsfisket är något som vi ännu inte satsat seriöst på utan det blir korta fiskepass på djupet. Men med informationen om att några gäster fångat kungsfisk på upp till 6 kg i fjorden utanför Sandland gjorde att vi inte kunde låta bli att testade lite djuphavsfiske även denna gång. Kungsfisk verkar det finnas riktigt gott om då ett rött pärlband av kungsfiskar kom upp efter bara en kort stunds fiske. Men vi hittade inte igen de stora kungsfiskarna denna gång heller, däremot så fick vi vitlingar i fin storlek upp till 1,1 kg, en fisk som vi inte får så ofta. Ytterligare en oväntad fångst på dessa nordliga breddgrader var när vi fick några makrillar vid agnfiske, så långt norrut har vi inte fått makrill tidigare.

KattfiskSeriös satsning på fisketurism
Sandland Brygge slog upp portarna i våras och färgen på väggarna hade nästan inte hunnit torka innan de första gästerna anlände. I Sandland har man verkligen valt att göra en seriös satsning på fisketurism och bland annat investerat i stora bra båtar. Vi fiskade från en 23 fots Dolmöybåt med 115 hk motor, det var en båt vi gillade och då vi inte hade tur med vädret under vår resa var det skönt att båten hade hytt. På campen finns också flera 24 fots Kvaernö aluminumbåtar även de med hytt. Planerna är att fortsätta att utveckla campen till en fiskcamp i absolut toppklass. Vi är säkra på att även fortsättningsvis få många positiva rapporter från Sandland.

Vi hade som sagt inte tur med vädret under våra fyra fiskedagar i Sandland. En ihållande nordlig vind begränsade valet av fiskepositioner och nordlig vind innebär också att fisket inte är på topp. Men trots dåliga vädermässiga förhållanden fick vi flera hälleflundror varje fiskepass och stora torskar upp till 23 kilo, det vittnar om vilket högklassigt fiske det är i detta område. Man kan ju bara drömma om vad resultatet hade varit om vädret och fisket varit på topp!Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.4-2011.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Nordic Safari

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

Nordkapp Havfiske

ABU Garcia

Din Tur

Bokning
För mer information och bokning besök www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.

Läs mer om
Sandland Brygge ››

© Text o redigering:
David Berggren
Michael Renström
Foto:
Michael Renström
David BerggrenOm du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2011


Havsfiskeguiden