Problem att läsa brevet? Klicka här ››


Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Lavangen

Storsej på krokenPå jakt efter storsejen!
Lavangen är lite av ett ”hemmavatten” för många Norrbottningar mycket tack vara att det är en av de närmsta fjordarna på norska sidan efter att man passerat Riksgränsen. Trots att Lavangen kan ses som ett enkelt alternativ om man skall fiska i Norge så kan fisket i dessa djupa fjordar bjuda på riktiga överraskningar, inte minst så är det få platser i Norge som kan erbjuda ett så högklassigt fiske efter riktigt stor sej som dessa fjordar.

Det var här det började
Det var just i Lavangen som havsfiskeintresset väcktes i ungdomsåren. Det var under gymnasietiden som skolklassen gjorde några korta resor till fjorden. Då handlade det om pilkfiske efter fjordkanterna, några moderniteter som ekolod och kartplotter hade vi inte tillgång till då, utan det gällde att ta sikte på landmärken och vi stannade på måfå på olika positioner, ofta fick man byta plats då pilk och gummimakkar aldrig nådde botten i de 300 meter djupa fjordarna och Mjösundet var en given fiskeplats. Då fascinerades vi av fisket när vi fyllde lådorna med torsk, sej och en och annan fin havskatt. Nu, 18 år senare är fisket betydligt mer avancerat, med elektronik i båtarna och betydligt mer utrutning men det mest användbara är kanske den erfarenhet som man samlat på sig i bagaget.

David med stridbar sejSista gången som jag besökte Lavangen var för drygt 10 år sedan. Minnet jag bär med mig från den resan var när vi mitt i natten på spegelblank fjord var på väg tillbaka på väg från Mjösundet. Utanför Megamberget i Lavangsfjorden får vi plötsligt se stora ”vakringar”. Inte bubblande småsejstim som man vanligvis ser utan stora ringar med några meter mellanrum. Med i båten hade vi en 10 åring som fiskat med vanligt haspelspö och en 40 grams stingesild. Vi gjorde halt och kastade ut stingesilden och det tog tvärtstopp direkt. Det visade sig vara sejar i 6- 7 kilosklassen som jagade i ytan och de kunde inte motstå den lilla stingesilden. Att fajtas med sej i den kalibern på lätt utrustning var en kul upplevelse och under en stund så drog vi storsejar i vart och vartannat kast.

År efter år så kommer rapporter om fångster av massor med stor sej från Lavangen och närliggande fjordar. Det är nästan märkligt hur så pass mycket stor sej kan finnas i ett så relativt begränsat område. Vanligtvis så kommer sådana rapporter från områden mycket längre ut mot storhavet tex området kring Röst och Vaeröy och då talas det ofta om stor ”havsej” som kan komma i stora stim. Men i Lavangen så kan man alltså fiska efter dessa turbopaket långt inne i väderskyddade fjordar. Det rapporteras om fångster under hela sportfiskesäsongen från april till november, så det verkar som om storsejen finns i fjordarna mer eller mindre hela året.

Micke med dubblé20 kilossej

I många år har vi passerat Lavangen på väg ut mot fiskeplatser längre ut mot havsbandet och många gånger har vi sagt att det vore kul att återvända och fiska där igen. I höstas gjorde vi så slag i saken och i månadsskiftet september/oktober bokade vi in tre fiskedagar med utgångspunkt från AA-Gård i Lavangen. Denna gång var siktet inställt på Lavangens stora sejar.

Tor-Leif som driver campen AA-gård i Lavangen berättade att sejfisket varit riktigt bra även denna säsong och att det nästan inte fångats sej under sex kilo, ett påstående som vi naturligtvis tog med en nypa salt. Det har fångats många stora sejar på upp emot 18 kilo och de två största som fångats av Tor-Leifs gäster denna säsong vägde hela 19 kilo! Men den största sejen som fångats i Lavangen denna säsong fångades av gällivarenbon Peter Notstrand. Peter som var med familjen i Lavangen, hade lyckan med sig och fångade en jättesej på hela 21 kg fördelat över 122 cm. Vi känner inte till att det fångats någon större sej än den under denna säsong i hela Norge. Det säger lite om vilken hög nivå sejfisket håller i denna fjord. Tor-Leif berättade att den största sej han fått i fjorden vägde hela 25,5 kg, men den fick han på garn precis utanför campen. Den fisken hade varit norskt rekord om den fångats på spö.


Fiske över 300 meters djup
David med uerTekniken för att få storsejen är frivattensfiske. Det innebär att fisket bedrivs över stora djup, ofta över 2-300 meters djup men där man bara fiskar från ca 100 meter och upp till ytan. Trots många års samlad erfarenhet från norgefisket är detta fiske nytt för oss, dessa stora djup har vi ofta bara passerat på jakt efter bättre positioner men här i Lavangen hade vi fått instruktionen att fiska över dessa stora djup. Vi fiskade både med jigg, lätta pilkar och även svenskepilken visade sig vara ett säkert kort. Genom att veva upp betet i hög hastighet genom frivattnet utlöser man sejens jaktinstinkt och hugget kommer ofta som ett brutalt tvärstopp följt av en rusning. Det tog inte lång stund innan den första stora sejen fick syna ytan, ingen jättsej, men en 8 kilossej som första fisk får anses vara klart godkänt.

Under våra tre dagar i Lavangen pågick fisket på samma sätt, vi låg ute på dessa stora djup och nötte. Vi fiskade både inne i Lavangsfjorden och ute i Astafjorden och båda fjordarna levererade. Ofta skvallrade en liten strimma på ekolodet om när sejen var i antågande. Dessa små ekon som ofta låg på kring 40-60 meters djup resulterade ofta i en eller ett par fångade stora sejar.

Vi riggade ett extraspö med ett uer-tackel och under tider då vi hade bleke på fjorden skickade vi ner tacklet till botten i hopp om att fånga något spännande på dessa stora djup. Ibland behövdes närmare en halv kilometer lina för att komma ner på 330 meters djup. Extraspöet fick fiska passivt under tiden vi fiskade storsej. Till slut gav detta experimenterandes resultat då ett par fina storögda kungsfiskar fick syna ytan utanför Lysgrunn i Astafjorden.

Vi hade inte turen att träffa på några riktigt stora sejstim men vi fick stor sej alla dagar. Vi hade naturligtvis hoppas på några riktiga jättesejar men vi fick nöja oss med sej upp till 11 kg men det mest anmärkningsvärda var att den minsta sej vi fick dessa dagar vägde hela 7 kg!! Så Tor-Leifs påstående kanske inte var en överdrift i alla fall? Så vi kan i alla fall konstatera att är man på jakt efter stor sej är Lavangen ett säkert kort.

SejfeberInte bara sej
Bortsett från det passiva djuphavsfisket ägnade vi all tid till fisket efter storsej, så vi har inga egna erfarenheter från den här resan att skriva om när det gäller fisket efter andra arter. Men naturligtvis finns det inte bara stor sej i fjordarna. För fem år sedan så fångade en svensk fisketurist en torsk på hela 31 kilo långt inne i Lavangsfjorden och vad vi vet så har det fångats ytterligare minst en torsk
över 30 kilo av fisketurister i Lavangen. Även om det inte hör till vanligheterna att det fångas torsk i den kalibern så är inte så många camper i Norge som kan stoltsera med camprekord för torsk på över 30 kilo! Det fångas också väldig mycket havskatt i dessa fjordar, särskild på våren och försommaren, havskatter på över 10 kilo är inte ovanligt. Om främsta målet är hälleflundra så är kanske Lavangen inte det främsta resmålet man skall väja, men självklart fångades det hälleflundra även här och i och med att man färdas i väderskyddade fjordar så går det också fort att göra lite längre turer ut mot exempelvis Andörja.

AA-Gård, LavangenI augusti var det ett gäng tyskar som hade en drömstart på sin fiskeresa. De kom till Lavangen vid 22 tiden på kvällen och åkte direkt ut på havet. De fiskade hela natten och åtta timmar senare kommer de in med en hälleflundra på 50 kg och många stora sejar på upp till 17 kg! Hälleflundran hade de fångat vid Svarthammaren, i korsningen mellan Lavangsfjorden och Astafjorden, snacka om lyckad start på en fiskeresa!

Även om Lavangen är ett ypperligt alternativ för en familjesemester och ett bra val om man vill fiska väderskyddat så erbjuder området också ett väldigt intressant fiske även för mer rutinerade och kräsna norgeresenärer. Är det dessutom storsej man är på jakt efter då är Lavangen ett riktigt hotspot!Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.6-2011.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Nordic Safari

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

Nordkapp Havfiske

ABU Garcia

Din Tur

Bokning
För mer information och bokning besök www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00.

Läs mer om
AA-Gård i Lavangen ››


© Text o redigering:
David Berggren
Foto:
Michael Renström
David Berggren
2011Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2011


Havsfiskeguiden