Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Höstfiske i Malangen

Buvik BryggeHöstfiske i Malangen!
Sommaren går alldeles för fort och snabbt har det blivit mitten av september och det är redan dags för årets sista resa till Norge. Denna tredagars tur går till Buvik Brygge som ligger på sydsidan av Kvalöya några mil sydväst om Tromsö. Campen ligger precis vid strandkanten vid den stora och mycket djupa Malangsfjorden. September skall vara en bra tid för flundra så förhoppningen fanns att fånga något exemplar av detta havets högvilt och eftersom Malangsfjorden är mycket djup var siktet också inställt på djuphavsfiske efter främst kungsfisk.

Nyöppnat
Curre med torskFör tredje gången detta år går färden över de oändliga raksträckorna genom Finland förbi Kilipisjärvi mot Skibotn på norska sidan. Väl framme i Buvik möts vi av Tor-Arne som visar oss runt i den helt nybyggda anläggningen. Det är anläggningens första säsong och det märks, allt är nytt och fräscht. Tor Arne har byggt om ett äldre hus till fyra nya fräscha lägenheter som ligger alldeles vid fjordkanten. Varje lägenhet har en egen terrass med underbar utsikt mot fjorden. Lägenheterna har fullt utrustat kök, två sovrum, kabel-tv och egen toalett och dusch. På väggen i den gemensamma hallen hänger bilder på fina torskar och flundror som vittnar om tidigare besökares lyckade vistelse i Buvik. Ett foto som sticker ut är en bild på en respektingivande marulk som vägde hela nio kilo, en riktigt respektabel fisk för att vara fångad på så nordliga breddgrader. Det utomordentliga rensrummet ligger under bobyggnaden och har rinnande vatten, elektricitet samt en egen frys till varje lägenhet, bra!!!

Intressanta positioner
Sjökorten hade studerats noga innan avfärden och många intressanta positioner hade lagts in i gps:en. Rapporterna talade om många intressanta grundtoppar ute på öppet hav, en knapp timmes båtfärd från Buvik. Dessa toppar har ofta levererat mycket grov torsk men väderprognoserna inför vår resa förutspådde frisk bris och tidvis kuling så våra förhoppningar att kunna göra några längre expeditioner ut till havs var inte stora.

David med fin uerfångstFina aluminiumbåtar
Till vårt förfogande hade vi en mycket fin 19,5 fots aluminiumbåt av märket Ocean Craft utrustad med en Yamaha 50 hk motor. Varje båt är också utrustad med väl fungerande ekolod och kartplotter i färg, vilket är ett fantastiskt hjälpmedel.

Fiske på stora djup
Malangsfjorden är mycket djup med lodräta branter som stupar ner mot 400 meter. Det var på kanterna till dessa djup som vi riktade vårt fiske i jakten efter kungsfisk. Att hitta havets storögda röda abborrar skulle visa sig vara en inte allt för stor utmaning. Våra tackel bestod av cirkelkrokar, apterade med lysslang som attraktor och agnade med sejfilé. Vi testade många positioner och för det mesta dröjde det inte länge innan ett antal röda ”borrar” hade fastnat på våra agnade krokar. Det var ofta fiskar i fin storlek och att samtidigt veva upp flera kilosfiskar åt gången var inget ovanligt. Med tanke på att snittvikten i Malangen är relativt hög så borde det finnas exemplar av betydligt större storlek bara man har turen att hitta rätt plats. Vi testade djup ner mot 250 meter, men det var på djup omkring 130-150 meter som gav det bästa resultatet.

Vitling!
En ny bekantskap för oss var vitlingen, det är en fisk som är rätt ovanligt så pass långt norrut. Vi fick flera vitlingar då vi fiskade kungsfisk, den största fisken var ett exemplar kring kilot, vilket för arten är en riktigt grann fisk! Långa fångas också ofta i Malangsfjorden, men vi fick bara någon mindre ”slips” som slumpfisk. Det skulle vara intressant att se vad ett riktat fiske efter långa på dessa nordliga breddgrader skulle kunna resultera i, stora långor fångas av yrkesfiskarna så de finns i området.

Buvik brygge
Curre med hälleflundraHälleflundra utanför bryggan
Buvik är en vik med sandbotten vilket talade för att det borde finnas flundra i närheten. Detta antagande visade sig stämma bra då Curre landar en flundra på 7 kilo bara några hundra meter från bryggan. Ibland behöver man inte åka långt för att lyckas. Vid Sommaröy i Sandvika har flera flundror i storleksklassen 20-30 kilo fångats.

Nyckfullt väder
Att vädret skiftar fort på hösten fick vi vara med om under hela resan. Prognoserna för söndagen visade 20 sekundmeter från sydväst, så vi förberedde oss på en dag i stugan. Men när vi vaknade på söndagsmorgonen låg fjorden nästan blank och solen tittade fram mellan molnen. Men solig himmel och blank fjord kunde vändas till ösregn och skummande hav på kortare tid än det tar att veva upp en pilk från 100 meter. Men som tur var vände det snabbt åt andra hållet och så snart regnskurarna dragit förbi mojnade vinden igen men ute på öppet hav gick vågorna höga så dessvärre kunde vi inte besöka de heta positionerna längre ut till havs.

Intressant fiske
Generellt sett så kan Buvik erbjuda ett mycket varierat och intressant fiske. Stora djup erbjuder ett högklassigt fiske efter kungsfisk direkt utanför campen. Hälleflundra finns i sandvikarna i fjorden och i området kring Sommaroy finns många holmar och grunda sandbottnar där flundratrolling skulle kunna vara en effektiv metod. Sej och torsk finns naturligtvis i fjorden, men skall man söka de riktiga troféfiskarna är chansen störst på grundtopparna ute på öppet hav.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.8-2006.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Din Tur

ABU Garcia

Fin torskfångst

Micke med uer

GPS-positioner
Hornan
N69 38.917 E17 47.753
Hundungan
N69 41.058 E17 54.181
Kjolvegrunn
N69 39.682 E17 56.126
Kvalgrunn
N69 36.430 E17 56.343
Kvaltjuvan
N69 38.922 E17 45.342
Uerbakken
N69 33.480 E18 00.899
Nyklakkskolten
N69 40.163 E17 57.231
Sandvikgrunn
N69 32.052 E18 06.134
Skallen
N69 31.485 E17 58.202
Skorliodden
N69 29.334 E18 04.305
Uerryggen
N69 31.917 E17 57.604
Vengsoygrunnan
N69 40.482 E17 50.334
Yttre Sandvikgrunn
N69 32.049 E18 05.084

 

Resväg

Kör till Tromsö. Kör förbi flygplatsen och över Sandnesbrua till Kvalöya. När ni kommit över bron kör ni rakt fram i rondellen och kör riksväg 862. Efter 70 km kommer ni till Buvikvold där Buvik Brygge ligger väl synligt på vänster sida om vägen
.

För mer information
och bokning besök
www.dintur.no
eller kontakta Din Tur via tel +47 74 07 30 00
 

© Text o foto:
Michael Renström &
David Berggren 2006


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2006


Havsfiskeguiden