Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Fångstjournalen

Slutspurt på årets Fångstjournal!
Det börjar närma sig slutet på årets säsong och då också slutet för denna års fångstjournal!

I Havsfiskeguidens fångstjournal finns nu närmare 400 inrapporterade fiskar från årets resor. Det har minst sagt varit en imponerade säsong med många häpnadsväckande fångster. När det gäller fångsterna av hälleflundra så är antagligen årets tio i topplista ett ”all time high” även om största fisken inte når upp till fjolårets. 2006 har också varit ett riktigt genombrottsår för långa, där frontfiguren varit skepparen Fredric Kullin som guidat upp hela årets 10 i topplista!
Tidigare år har det bara fångats någon enstaka långa över 30 kilo, i år måste man över 32 kilo för att hamna på tio i topp.

Än är det inte för sent att rapportera in era fångster.
Så passa på att gräva fram era digitalbilder och skicka in dem så deltar ni i utlottningen av presentkort och havsfiskefilmer.

Fångstjournalen ››


Frederic Kullin och fångstmannen John Aindow med det första spöfångade exemplaret av den ovanliga svartbuksrockan.Historiskt djuphavsfiske!
Fredric Kullin med båten Ms Gotland tillsammans med Fiskefebers chefsredaktör Jörgen Larsson har minst sagt haft en spännande säsong. Vi har tidigare skrivit om den lyckade expeditionen efter långa i våras då 30 kilos långorna fångades i ett aldrig tidigare skådat antal. Men man nöjde sig inte med denna lyckade expedition utan började genast dra upp riktlinjerna för nästa satsning, denna gång riktigt djuphavsfiske i Trondheimsfjorden där håkäring och den aldrig tidigare spöfångade svartbuksrockan stod högst på önskelistan.

Resan genomfördes i mitten av oktober och trots att vädret inte var det bästa blev resan en formidabel succé. Fyra håkäringar i vikterna 200-550 kilo fick syna dagens ljus. Gänget blev historiskt då de blev de första som lyckades fånga en svartbuksrocka, en fisk på hela 23 kilo. Dessutom
fångades en plogjärnsrocka på 10 kilo och två enorma lubbar på över 12 kilo.

Mer information finns på fiskefebers webbplats och håll utkik efter ett reportage som kommer i tidningen Fiske-feber framöver.

Besök fiske-feber ››

Shimano Tekota 600LCHavsfiskeguiden testar:
Shimano Tekota 600LC


Räkneverksrullar kan det vara något?
Pallar dom för saltvattnet på andra sidan kölen?


Under året som gått har vi på Havsfiskeguiden testfiskat med Shimanos räkneverksrulle Tekota 600 LC. Vi blev positivt överraskade av denna rulle som håller hög kvalitet och känns riktigt robust. Tekotan är en ganska liten och smidig rulle och räkneverket visas i meter och fungerar alldeles utmärkt. Vi fiskade ofta efter ekon på lodet och nedsläppen till rätt djup efter räkneverksrullens mätare stämde bra och gör att man fiskar effektivt. Räkneverket är bra inkapslat och vi har inte haft några problem med att fukt har trängt in i mätaren. Tekotan känns som en riktig kvalitetsrulle rakt igenom och är skön att fiska med. Utväxlingen på rullen är 4.2:1 vilket borgar för att det går fort att veva upp även från något större djup. Vid jämförelse med våra Pennrullar var Shimanon betydligt snabbare. Tekotan har ett kompakt hus i aluminium med drev i rostfritt stål. Bromsen är mjuk, helt steglös och du justerar in den exakt i önskat läge. Den är försedd med tre st nya A-RB kullager samt med ett Shimano rullager. Under åren har vi märkt att backspärren är en akilleshäl
hos många rullar den har en förmåga att gå sönder så att rullen blir frikopplad. Detta problem har vi inte haft med Tekotan, men det kan även bero på att en viss försiktighet används vid frikoppling av spolen. Genom att lägga tummen mot spolen och dra tillbaka den något innan vi frikopplar minskar trycket avsevärt och på så sätt minskas slitaget.
Summa summarum tycker vi att Shimano Tekota är en riktigt bra rulle och är en klok investering.

Teknisk data: Shimano Tekota 600LC
Vikt:480g
Utväxling: 4.2:1
Linkapacitet: 273m/20lb
Pris: Ca 2345:-
Leverantör: NormarkI nästa nyhetsbrev presenterar vi vinnarna i vår utlottning från Fångstjournalen.
Dessutom testar vi ABU:s nya haspelrulle för saltvatten.Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.9-2006.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Din Tur

Normark

Hitra Turistservice

ABU Garcia

Mefjord brygge

Kvitbrygga


Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2006


Havsfiskeguiden