|
Rekordfiske vid Mefjord Brygge!
Detta är femte våren i rad som vi besöker Mefjord Brygge på yttersidan av Senja. Vi har möjlighet att besöka många fiskecamper men vi väljer ändå att besöka Mefjord år efter år. Orsaken till detta är enkel, det finns helt enkelt få platser i Norge som kan erbjuda ett motsvarande fiske den här tiden på året.
Det är främst för det fantastiska skreifisket som vi besöker Mefjord. Under vårvintern kommer torsken ner i stora mängder från Barentshavet och samlas i stora koncentrationer på vissa platser utmed den nordnorska kusten. En sådan plats ligger strax utanför Mefjord vilket gör att fisket här är betydligt bättre än på många andra platser. Under våra tidigare resor i detta område har vi alltid fått torskar över 20 kg då vi fått chansen att komma ut på skreigrundet. Rapporterna denna vår vittnade om att det varit exceptionellt mycket storvuxen skrei som kommit ner från Barentshavet och aldrig tidigare har sportfiskare fångat så många torskar överstigande 30 kg på olika platser i Nordnorge. Vår förhoppning var att även dessa monstertorskar hittat till Mefjord och vår högt uppsatta målsättning var att lyckas passera drömgränsen 30 kg! I år inföll påsken redan första veckan i april, skreifisket är då på topp men vi var lite oroliga för vädret, det kan ju vara lite osäkert så tidigt på säsongen.
Första dagen, mängder med torsk
Vi vaknade första morgonen och kunde blicka ut över en stilla fjord och se solen som sakta steg upp över gnistrande vita snöklädda fjälltoppar. Det är en obeskrivligt vacker syn och trots att vi rest otaliga gånger till Norge slutar man inte att förundras över skönheten i detta land. Som vanligt avverkades snabbt den knappa milen ut till fiskeplatsen och när stormjiggen dalade ner mot botten var sex månaders fisketorka äntligen över. Ekolodet visade gott om fisk och det tog inte mer än 30 sekunder innan första fisken var krokad. Några minuter senare låg resans första 10 plussare i båten, makalöst! Det skulle visa sig att det fanns massor med stor torsk i området, fiskar man med jigg och högre upp i vattnet så sorterar man effektivt bort de mindre fiskarna och många fiskar ligger då i storleksklassen mellan 10-15 kg. Micke fångade första dagens största fisk, en fet torsk på knappt 25 kilo, så redan första dagen passerades 20-kilosgränsen, men det skulle bli bättre!
Andra dagen, båtrekord!
Andra dagen fortsatte i samma stil som första dagen. Vädret och fisket var fortfarande på topp. Det var en overklig känsla att sitta på ett blankt hav i strålande solsken och varmt som om det vore slutet av maj istället för början av april. Under påsken så är det fiskestopp för yrkesfiskarna så det var bara några få båtar ute på havet med lokala fritidsfiskare. Vi har lärt oss att den större skreien går högre upp i vattnet, så vi fiskar konsekvent 10-20 meter ovan botten. Det gäller att hela tiden ha koll på ekolodet och anpassa fiskedjupet till det djup där fisken är. Vi fiskar på djup mellan 40 - 90 meter. När vi fiskade över 90 meter vatten såg vi plötsligt ekon på lodet på 35-40 meter, David släppte mer jiggen till detta djup och det small på direkt. Ur djupet pumpas en 29 kilos jättetorsk upp fördelat över 140 centimeter! Nytt personbästa och ett båtrekord som vi trodde skulle stå sig en lång tid framöver. Men målet var ju 30 plus och trots att glädjen var stor över denna drömfisk var det ändå lite surt att den inte tyngde vågen över den magiska 30 kilosgränsen.
Tredje dagen, 35 kilos jättetorsk!
Den tredje dagen var repris av de två första bortsett från några timmar med mulet väder och lite vind. Micke fick ytterligare en 20 plussare mitt på dagen och som vanligt fångades många 10 plussare. Kvoten var sedan länge fylld så vi återutsatte därför fisken vi fick. Det går bra att återutsätta fisken om man tar det lugnt när man vevar upp den och låter den tryckutjämna. När man ser fisken i vattnet så kan man stanna en stund och då ser man bubblor komma ur fisken när den tryckutjämnar. Vi uppmärksammade varandra på fartblindheten som uppstått då man blev glad över att fiskar som vi uppskattade bara till 10 plus lossnade så man slapp veva upp dem. Det hann bli eftermiddag den sista dagen innan det riktigt stora hugget kom. Vi gled upp över en kant som går från 80 till 50 meter då något tar Mickes jigg. Han är först osäker på om det är en liten fisk men bestämmer sig för att göra ett ordentligt mothugg, först händer inte så mycket men sen kommer en tung rusning. Vi hinner resonera kring om det eventuellt kan vara en hälleflundra innan monstertorsken syns nere i djupet. Med förenade krafter lyfter vi torsken över relingen och inser direkt att resans mål uppnåtts, 30 kilogränsen är med marginal passerad!
Då målet är nått och det inte är så många timmar kvar av dagens fiske bestämmer vi oss för att avbryta tidigare för att åka in och få en korrekt vikt på fisken. I hamn vägs fisken till respektingivande 35,02 kilo och mäts till 149 cm och 93 cm i omkrets! Detta båtrekord kommer nog antagligen att stå sig i evig tid framöver.
Ung storfiskare
Med oss på den här resan hade vi också en familj från Luleå som precis börjat sin karriär som norgefiskare. De fick en upplevelse för livet och familjens 12 årige son stoltserar nu som familjens storfiskare med en grann torsk på 23,7 kg.
Vi åker ju till Mefjord under våren när torskfisket är som bäst och vi fokuserar mest på det därför blir ju våra reportage mest fyllda med fina torskar. Men fisket är bra runt Mefjord även andra delar av året, Campägaren Tommy berättar att nästan alla gäster får flundra under sommaren, inte alltid de allra största men några 70-80 kilos fiskar har hans gäster fångat. Ifjol fick några bekanta sitt livs fiskeupplevelse när de direkt vid ankomst till campen åker ut för att fiska av sig någon timme och får uppleva en riktig huggperiod och på en kort stund landar sex stycken hälleflundror med en topp på drygt 20 kilo!
Vi kan återigen konstatera att det tidiga vårfisket i Mefjord håller absolut världsklass! Vi är tacksamma att ha fått vara med om en overkligt lyckad fiskeresa och en upplevelse att minnas, samtidigt är det tur att fisket inte alltid är så här bra, för egentligen är det för bra.
Stort intresse för fiske längst i norr
Intresset för fiske i Norge verkar bara växa sig allt större. När vi besöker olika camper så märker vi att intresset inte bara är stort bland svenskar utan många av de östeuropeiska länderna har också upptäckt Norgefisket. Det är ryssar, tjecker, polacker, ukrainare och gäster från baltstaterna som i allt större utsträckning besöker Norge. Under de sista åren har vi också sett att intresset för fiske i de allra nordligaste delarna av Norge ökar. Fler camper öppnar allt längre norrut för att man skall komma åt det många gånger fantastiska fisket som finns längst i norr. Havsfiskeguiden har varit i kontakt med Thor Sverre Hansen som sedan flera år driver Nordkapp Havfiske som ligger i Kamöyvaer så långt norrut man kan komma i Norge. Han bekräftar att intresset för havsfisket ökar och att de får allt fler gäster och i princip är fullbokade för säsongen, det finns bara några ströplatser kvar eftersom en grupp har avbokat. Thor berättar också att de valt att satsa på stora båtar eftersom gästernas säkerhet går framför allt annat, säkerheten är särskilt viktig då vädret allra längst upp i norr kan skifta fort.
Läs mer om Nordkapp Havfiske ››
|
|
Havsfiskeguidens
Nyhetsbrev nr.2-2010.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat
med anknytning till havsfiske i Norge. |
©
Bilder, text o redigering:
David Berggren,
Michael Renström 2010
|