Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Å-Rorbuer

FlundrafångsterÅ Rorbuer vid Moskenstraumen

I mitten av maj hade vi förmånen att besöka Å Rorbuer som ligger i Å så långt ut på Lofoten som man kan komma. Det är en fantastiskt vacker plats med Lofotväggen som reser sig bakom ryggen och utsikt mot Vaeröy, Moskenstraumen och det Norska fastlandet. Å har en månghundraårig historia som fiskeläge och här har man fiskat skrei och torkat fisk så långt som 1200 år tillbaka i tiden.

Å Rorbuer består av ett 30 tal kulturskyddade riktiga rorbuer. I rorbuerna bodde tillresande fiskare under fiskesäsongen, så man bor verkligen i en genuin historisk fiskemiljö. Vi visste inte så mycket om Å Robuer då vi åkte och var mycket positivt överraskade över att Å Rorbuer var en fullt utrustad professionell fiskecamp! I dagsläget har campen flest besökare från Tyskland, Österrike och Tjeckien, förvånansvärt lite svenskar har hittat till denna fantastiska plats.

Fina båtarFullt utrustade båtar!
Vid flytbryggan ligger inte mindre än 11 stycken fullt utrustade hyrbåtar av riktigt hög klass. Det är båtar mellan 19-20 fot och 70 hk fyrtaktsmotorer. Båtarna är av märke Quicksilver och Benneteu alla båtar med någon form av ruff. Fiskemässigt så stjäl ruffen en del yta, men personligen så ser vi det som en klar fördel att man har en plats som alltid är torr där man kan förvara grejer och det är inte dumt att ha någonstans att gå in om regnet skulle ösa ner. Naturligtvis är båtarna utrustade med ekolod och kartplotter.

30+Rensplats och högtrycktstvätt
Vid flytbryggan finns en rensplats under tak. Det finns gott om utrymme och rinnande vatten vid varje plats. Vissa camper satsar på ordentligt påkostade renshus, nackdelen med detta tycker vi är att rengörning bli besvärlig och tidskrävande då det skall skuras och torkas för att det inte skall lukta. Då tycker vi att det är bättre som det är i Å. Utomhus, under tak där man kan spola rent ”golvet” rätt ner i havet, enkelt och smidigt. I dagsläget har varje båt tillgång till en frys, men till nästa säsong kommer man att ha byggt ett frysrum, för snabbare och mer energisnål nedfrysning. Ytterligare ett stort plus var också att det alltid fanns en högtryckstvätt till hands på flytbryggan. Då var det bara att snabbt spola båten fri från fiskblod efter varje fisketur, hur smidigt som helst.

Fiskeguide
På campen jobbade en fiskeguide som var ansvarig för båtar och som hade många tips om fisket och positioner. Det som var mycket positivt var att man har bra koll på alla båtar som är ute och man ser till att alla har tillräckligt med bensin. Fiskeguiden var noga med att påtala att campen ligger allra längst ut i havsbandet och att vädret kan svänga och skulle vädret vara för dåligt så stänger man helt enkelt flytbryggan och låter inte turisterna åka ut. Med tanke på att allt för många fisketurister omkommer varje år i Norge tycker vi att detta är ett föredömligt ansvarsfullt agerande. Å Rorbuer har också varit helt förskonade från alla olyckor.

Micke med flundra30 kilos flundra, 12 kilos sej, 18 kilos torsk
Fisket kring Vaeröy är välkänt och är antagligen en av de bästa platserna i hela Norge. Å ligger bara drygt 20 km från Vaeröy så det var naturligt att vi hade höga förväntningar på resan. Å ligger också bara 10 kilometer från Moskenstraumen som är en av världens starkaste tidvattenstömmar. Moskenstraumen är också en nyckel till det fina fiske som finns i området. Tidvattenströmmen drar med sig enorma mängder med näring och efter den följer också mängder med fisk.

Vi hade siktet inställt på hälleflundra och vår resa blev ett enda långt nötande i väntan på det stora hugget. Under vår vistelse sken solen konstant och det var till stora delar ett lugnt hav, så vädermässigt var det fantastisk att vara på havet, men fiskemässigt så var det tufft. Under våra dagar så fångades det en rad hälleflundror med en topp på drygt 30 kilo, den togs av en österrikare. Vi fick nöja oss med hälleflundra i mindre format men vi hade kontakter med de stora som finns där. Närmast var vi när en flundra på Buholmsflaget föll för en agnad kolja i kilosklassen. Men efter en kort kamp valde den att tacka för sig och simma vidare. Vi nötte även på Nordlandsflaget där många stora flundror är fångade, bland annat Sören Becks Världsrekordflundra på 202 kilo från ifjol. Men vi kom inte närmare än att de följde med upp till båtkanten och nafsade efter jiggen. Det är minst sagt en häftig fiskeupplevelse att fiska över 10 meter vatten där man ser botten och se en flundra följa efter jiggen. Men frustrationen blir desto större när man inte får dem att hugga ordentligt.

Å-Rorbuer

Micke med fin koljaRent generellt så var fisket trögt för alla dessa dagar. När man inte får all fisk som man hoppats på försöker man hitta ursäkter till detta. Denna gång skyller vi på månen. Vi var där i en period med väldigt liten skillnad mellan hög och lågvatten vilket påverkar fisken. Men visst fångades det fisk. Under våra dagar på campen så fångas det förutom flundran på drygt 30 kilo, sej upp till 12 kilo och torsk upp till 18 kilo bara det visar ju att fisket har hög potential!.

Vi hade inte rätta turen med oss på denna resa och vår drömflundra väntar fortfarande på oss. Men vi vet att fisk i rekordformat finns där, så vi ser fram emot att en dag komma tillbaka och ta revansch på jätteflundrorna!




Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.3-2009.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

ABU Garcia

Normark

Din Tur

Resväg
Det är enkelt ta sig till Å, det är bara att följa E10:an tills vägen tar slut. Den nya vägen ”Lofast” har nyligen öppnat vilket har gjort att vägen ut på lofoten har blivit betydligt kortare och är helt befriad från färjor vilket också kortar restiden avsevärt.

Priser
Priserna under högsäsong börjar på ca 700 nok per person och dygn för en rorbu och båt.

Bokning och info
Å rorbuer
www.lofoten-rorbu.com
info@lofoten-rorbu.com
+47 76 09 11 21

Text: David Berggren.
Foto: Michael Renström, David Berggren © 2009

Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2009


Havsfiskeguiden