|
Frovåg Havsfiske – med siktet inställt på hälleflundra!
Under alla de hundratals timmar man ägnat framför sjökorten vid planeringen av våra Norgeresor så finns det vissa platser som man fastnat extra för och önskat att man skulle få möjlighet att fiska på. Ett sådant område är sandbankarna utanför Skrolsvik på sydvästra Senja, det är ett område som ser hyperintressant ut för hälleflundra och att området kring Skrolsvik historiskt sett har varit känt för sitt hälleflundrafiske gör ju inte saken mindre intressant.
Det är få fiskecamper i området så det är inte helt lätt att få tag i några större mängder av fångstrapporter, men de få rapporter vi fått vittnar om att gästerna ofta får hälleflundra. Så när vi blev inbjudna att åka till Frovåg Havsfiske inte långt från Skrolsvik så var vi inte sena att tacka ja till den inbjudan. Resan gick av stapeln i slutet av maj och under tre dagar skulle vi få chansen att testa dessa intressanta vatten.
Varierat fiske
Frovåg Havsfiske har ett riktigt bra läge, det ligger skyddat på södra delen av Senja men ändå med närheten till många bra positioner. För många är Andörja en känd plats som många sportfiskare har besökt genom åren och dit det tidigt gick arrangerade fiskeresor. Andörja ligger bara tvärs över fjorden och från Frovåg är det närmare till många bra positioner. För Andörjagäster har Faksgrunnen och Krykkjegrunnen levererat många fina fångster genom åren och dessa positioner ligger inte långt ifrån Frovåg. Frovåg är en bra utgångspunkt och området är intressant och det finns riktigt stora djup, grund, sandbottnar och holmar som erbjuder ett mycket varierat fiske. Artrikedomen i området är känd och riktigt stora exemplar av många arter fångas regelbundet. På kanterna ner till de stora djupen fångas det mycket havskatt och ofta syns exemplar från detta område i varje års topplistor. Exemplar över 10 kilo är inte ovanligt och det största exemplar som vi känner till fångades för omkring fem år sedan och vägde över 16 kilo!
Området hyser också mycket stor rödspätta och andra plattfiskar och exemplar i rekordstorlekar har fångats i området. Sandbottnarna vid Lemmingvaer strax utanför Frovag är bland annat en position som släppt ifrån sig många stora spättor. Om man tittar i rekordlistorna så brukar det också varje år finnas med någon kolja från detta område som tynger vågen kring eller över 5 kilosstrecket. Är man intresserad av stor sej är chanserna riktigt goda. Många är de sportfiskare som fått massor av sej över 10 kilo och stora sejar på över 15 kilo är inte heller ovanligt. Faktum är att det ifjol fångades en sej på nästan 22 kilo i Solbergfjorden på insidan av Senja, det är visserligen för långt att åka från Frovåg men det vittnar om att det finns riktigt stor sej i dessa vatten. Även blekafisket kan vara givande under sommarmånaderna, på insidan av Senja bland annat utanför Skrolsvik har det fångats en hel del fina stridbara blekor.
Den stora Vågsfjorden med djup över 500 meter sträcker sig från öppet hav och bildar nästan ett innanhav mellan öarna Senja, Rolla, Andörja och samhället Harstad. De stora djupen inbjuder till riktigt djuphavsfiske men det är som på så många andra platser relativt lite prövat. Det händer då och då att sportfiskare får mindre håkjärringar som slumpfångst men det hade varit intressant att se vad ett riktat fiske på stora djup hade kunnat ge. Vad vi vet har det gjorts kortare försök på de stora djupen som bland annat resulterat både i stora lubbar över 10 kilo, blålånga och gott om fin kungsfisk!
70 kilos hälleflundra!
Trots att området kan erbjuda ett så varierat fiske så är det inte bättre än att vi som många andra blivit lite för enkelspåriga och allt mer fokuserade på hälleflundran. Tre fiskedagar går allt för fort och man skulle behöva minst ett par veckor för att kunna utforska området och rikta fisket efter flera arter. Väl framme i Frovåg möttes vi av Charles som hälsade oss välkomna med orden, ”igår fångade några tyskar en 70 kilos kveite”. Fiskesuget blev inte mindre av att veta att de stora finns i området. Frovåg Havfiske ligger skyddat i en vik på insidan av Senja. Campvärdarna har precis börjat med att satsa på fisketurism och man har till en början renoverat ett hus som man hyr ut till fisketurister. Men det finns långt gånga planer på att bygga en större camp med några sjöbuer nere vid hamnen. I hamnen en liten bit nedanför huset ligger två stycken Kvaernö 19 fots aluminiumbåtar, naturligtvis utrustade med all behövlig elektronik. Alltså som vanligt bra standard som på de flesta Din Turs camper. Vid hamnen har man också ställt i ordning en rensplats under tak.
Fina fiskedagar
Vi hade återigen tur med vädret och vi valde därför att direkt att söka oss ut mot området utanför Skrolsvik. Som vanligt när vi besöker nya platser så ägnas en hel del av tiden åt att söka positioner. I förväg hade vi spanat in det hyperintressanta stora grundområdet norr om Kröttöya som ligger strategiskt till mellan de två djupa fjordarna Vågsfjorden och Andfjorden. Det är en hel del sandbottnar i området, men området är mer än en kvadratmil stort så det finns nästan ett oändligt antal positioner att testa på detta grundflak. Efter en hel del letande så hittade vi till slut en riktigt het hälleflundraposition. En 11 meters topp runt Kvitskjeargrunnen visade sig hålla gott om flundra. Det började med att David fick liten flundra, men som så många gånger tidigare så kommer en flundra sällan ensam och bara någon drift senare så fattade en 20 kilos flundra för Mickes agnade sej. Även dag två besökte vi samma position och hade riktigt många kontakter, flera flundror som följde med upp till båtkanten. En flundra följde efter Mickes jigg för att sedan dyka ner och nypa Crilles agnade sej istället. Trots många kontakter hade vi rätt dålig krokningsprocent denna dag, det var Crille som lyckades bäst med två flundror i 10 kilosklassen. Alldeles i närheten av Frovåg ligger ett grundflak mellan ön Lemmingvaer och fastlandet som också är riktigt intressant. Vi träffade en äldre fritidsfiskare som brukar lägga kveitekrok i det området och gladeligen berättade om att han brukade lägga sina redskap i det området. Vi testade detta område och hade några hällekontakter utan att lyckas kroka dem. Hälleflundrafisket tog mycket tid och vi ägnade allt för lite tid till annat fiske, men udden utanför Årholmen levererade både torsk och havskatt och även utanför Skrolsvik stod det gott om fisk på lite djupare vatten. Andra intressanta positioner är Traelskjaeret, Fjordgrunnen och för andörjaresenärerna de välkända Faks och Krykkjegrunnen.
Sammantaget så tycker vi att Frovåg är en väldigt intressant plats och vi skulle gärna fiska igen i detta område. Det finns många möjligheter och positioner för hälleflundrafiske men inte minst så kan området erbjuda ett så varierat och spännande fiske efter många olika arter.
Positioner
Intresset för fiske i Norge verkar bara växa sig allt större. När vi besöker olika camper så märker vi att intresset inte bara är stort bland svenskar utan många av de östeuropeiska länderna har också upptäckt Norgefisket. Det är ryssar, tjecker, polacker, ukrainare och gäster från baltstaterna som i allt större utsträckning besöker Norge. Under de sista åren har vi också sett att intresset för fiske i de allra nordligaste delarna av Norge ökar. Fler camper öppnar allt längre norrut för att man skall komma åt det många gånger fantastiska fisket som finns längst i norr. Havsfiskeguiden har varit i kontakt med Thor Sverre Hansen som sedan flera år driver Nordkapp Havfiske som ligger i Kamöyvaer så långt norrut man kan komma i Norge. Han bekräftar att intresset för havsfisket ökar och att de får allt fler gäster och i princip är fullbokade för säsongen, det finns bara några ströplatser kvar eftersom en grupp har avbokat. Thor berättar också att de valt att satsa på stora båtar eftersom gästernas säkerhet går framför allt annat, säkerheten är särskilt viktig då vädret allra längst upp i norr kan skifta fort.
Läs mer om Nordkapp Havfiske ››
|
|
Havsfiskeguidens
Nyhetsbrev nr.3-2010.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat
med anknytning till havsfiske i Norge. |
©
Bilder, text o redigering:
David Berggren,
Michael Renström 2010
|