Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Nordic Safari, Mehamn

MehamnNordic Safari i Mehamn, havsfiske i Barents Hav!
På Nordkinnshalvön, så långt norrut man kan komma på det europeiska fastlandet ligger det lilla samhället Mehamn med knappt 1000 bofasta. Vi hade förmånen att få besöka denna exotiska plats och rorbuanläggningen Nordic Safari de tre första dagarna i juni för att testa havsfisket i Barents hav.

Själva resan till Mehamn är en upplevelse i sig, vi bor i nordligaste Sverige och där hade löven så smått börjat spricka ut när vi åkte. Men 80 mil norrut uppe på fjällplatån på Nordkinnhalvön låg fortfarande gott om snö och isen låg tjock på fjällsjöarna så det är verkliga kontraster att resa norrut denna årstid.

Christer med kveitaHälleflundra i första driften

Första morgonen träffade vi några bekanta som var på väg hem efter en veckas fiske i Mehamn. De var lyriska över det fantastiska fiske som de fått uppleva och hade redan bestämt sig för att återvända nästa år igen. De hade fått mängder med torsk i storlek mellan 10-15 kilo och även flera hälleflundror med en topp på 30 kilo!

Vi inledde fisket utanför Nordkinnsudden som är den nordligaste platsen på det europeiska fastlandet, bara knappt sex kilometer sydligare än det mer kända och välbesökta Nordkap som gör anspråk på att vara den nordligaste platsen trots att det ligger på en ö. När tidvattnet kommer så blir det riktigt strömt utanför udden och det blir perfekta förhållanden att fiska i strömmen. Redan i första driften fångade Crille en hälleflundra på knappa 8 kilo. Under första fiskepasset fick vi ytterligare ett par mindre hälleflundror och ett helt gäng med torskar mellan 10-15 kilo. En klart godkänd inledning på en ny fiskeplats!

David med fin torskOutforskat djuphavsfiske
Under denna vår har det varit enorma mängder med skrei som kommit ner till norska kusten och de samlas också utanför Mehamn i extrema mängder. Men i början av juni så har torsken börjat återvända till ishavet så det var inte lika stora mängder torsk som det varit tidigare men även vi träffade på stora stim av torsk. Ibland visade ekolodet fem meters djup trots att det var 40 meter till botten och vi kunde se hur torskarna följde efter och högg efter jiggarna ett par meter under båten. Sådana kompakta stim med torsk har vi inte varit med om på någon annan plats vi besökt. Campägaren Vidar berättade att under våren brukar yrkesfiskarna lägga sig utanför Nordkinnsudden och driva österut med tidvattnet och sedan driva tillbaka när tidvattnet vänder och ha fiskstim under båten hela tiden. Hela området från Nordkinnsudden och ett par mil österut är fiskbart med växlande djup mellan 20-90 meter och det finns otaliga toppar och intressanta fiskeplatser att utforska. Nordic Safari är inte en utpräglad fiskecamp utan man erbjuder olika sorters äventyrsupplevelser för sina gäster i form av skotersafari, fiske efter kungskrabba, fågelskådning, båtturer med mera. Men i samarbete med Mieko Fishing satsar man nu mer på havsfisket och man är den enda havsfiskecampen i detta intressanta och av sportfiskare outforskade område. Till i år han man också anställt en svensk fiskeguide som hjälper campens gäster.

Mehamn

Micke med torskUtanför Mehamn, ca 10 km utanför Nordkinnsudden kommer man ut till ett djupområde på 2-300 meter som kallas Mehamnsleira. Det är en djupvattensplatå där det sker yrkesfiske efter blåkveite och kungsfisk. Vi gjorde en kort utstickare till detta område, men vi hann bara med ett nedsläpp för driften var för snabb för att det skulle vara möjligt att fiska på större djup. Vidar berättade att det i detta område fångas mycket blåkveite, fläckiga havskatter i 20 kiloklassen och kungsfiskar på 4-5 kilo är inte heller ovanliga. Intressanta fångster väntar nog de som har tur med vädret och lägger lite tid djuphavsfisket i detta område. Yrkesfiskarna berättar också om att det fångas mycket stor rödspätta på de stora sandplatåerna utanför Mehman. En stor fördel är att det finns möjlighet att traila båtarna till närliggande fjordar om vädret på utsidan skulle visa sig vara för hårt. I Laksfjorden finns också många intressanta positioner både för hälleflundra men även där finns djupområden där det regelbundet fångas fläckiga havskatter och stor kungsfisk.

Storflundran på 167 cmStorflundra!
Fisket visade sig vara som bäst ett par timmar innan högsta vattenstånd då strömmen var som starkast. Så sista fiskedagen ställde vi väckarklockan på klockan två på natten för att inte missa den tidiga morgonens tidvattenström. Redan i första driften fick John en mindre flundra men det skulle dröja till en halvtimme innan högsta vattenstånd till det stora hugget kom. Det tog plötsligt tvärstopp för Micke i strömmen och vi misstänker först bottennapp och att det är strömmen som gör att linan löper ur rullen, men när linan plötslig ökar takten och rusar av rullen inser vi att det är en storflundra som tagit jiggen. Det var bara att starta båten och köra efter flundran. Det var en riktig vild fighterflundra som tagit jiggen, efter en stund kommer den upp så pass att vi får en skymt av den innan den vänder och i en enda lång rusning dyker ner till botten igen. Ytterligare ett par gånger är den nästan uppe innan den vänder och rusar igen, det blir en lång kamp innan vi kan säkra den vid båtkanten. Flundran mättes till 167 cm, vilket enligt tabell motsvarar drygt 66 kg, en fantastisk fisk och det var en härlig känsla att få se den simma ner mot botten igen. Denna fisk är numer också nytt camprekord, men gissningsvis kommer det inte stå sig speciellt länge. Innan vi avslutar dagen så har vi ytterligare en kontakt med en större flundra, denna gång fiskade vi vid Tåga, det är en smal rygg som sträcker sig från land och tre kilometer ut. Vid spetsen av den ryggen tar en flundra Davids jigg i mellanvattnet och drar 70 meter lina av rullen innan det tackar för sig och lossnar. Även några tyskar som var på campen samtidigt som oss hade kämpat med en flundra i 45 minuter innan den gick segrande ur striden. Vidar berättade också att det rätt ofta förekommer att gästerna får på stora fiskar som de inte har utrustning för och flundrorna går därför oftast segrande ur kampen. De stora flundrorna finns helt klart i vattnen utanför Mehamn!

Sötvattensfiske
VinterlandTrots att det inte är några stora mängder sportfisketurister i Mehamn så kommer det nu täta rapporterna om fina fångster. De fångas fortfarande mycket fin torsk i området trots att skreien dragit sig tillbaka och även många fina hälleflundror men vårt camprekord står sig fortfarande i alla fall. Det skall bli intressant att följa rapporterna från området och se när gästerna hittar nya intressanta positioner i detta område.

Det är inte bara havsfiske som Nordic Safari kan erbjuda. Det finns ett oräkneligt antal fjällsjöar på Nordkinnshalvön med fina bestånd av öring och röding. Även havsröding och lax finns i de små älvarna som finns på ön. Så ett tips för er som besöker Mehamn under sommaren är att även ta med sig lättare fiskeutrustning och även fiska i dessa vatten.

Vi vill rikta ett stort tack till campägaren Vidar, fiskeguiden John och
S-O på Mieko fishing för en trevlig fiskeupplevelse!



Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.3-2011.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Nordic Safari

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

Nordkapp Havfiske

ABU Garcia

Din Tur


© Text o redigering:
David Berggren
Michael Renström
Foto:
Michael Renström
Christer Renström
David Berggren



Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2011


Havsfiskeguiden