|
Kungligt hälleflundrafiske vid Skjaerstad Gård!
Årets höstresa gick till Skjaerstad Gård som ligger i Kasfjord strax väster om Harstad. Under en långweekend så skulle vi få testa på vad detta fiske inomskärs skulle kunna ge. Vi har blivit mer och mer inställda på att fiska hälleflundra så naturligtvis skulle en hel del av tiden ägnas åt detta beroendeframkallande fiske.
Skjaerstad Gård är nyöppnat till denna säsong och som namnet antyder bor man på en gård. Trots att vi kom till gården i mörkret sent på kvällen så blev man helt tagen av första intrycket av gården. Det visade sig att vi skulle bo i något som närmast kan liknas vid en herrgård. Nedre plan bestod av ett stort kök, ett kontor med internetuppkoppling och lånedator och tre stora salonger. Övre plan hade fyra stora sovrum med sängplats för sammanlagt 13 personer. Hela huset har kvar sin antika stil med gamla charmiga möbler. Men köket var nyrenoverat med alla bekvämligheter man kan önska sig. Till huset hör två fullt utrustade Kvaernö aluminumbåtar med 50 hk fyrtaktsmotorer. Naturligtvis är de utrustade med både ekolod och kartplotter.
Kasfjord ligger väster om Harstad och är en fjordtarm från den mycket större Andfjorden och det är i Andfjorden som det mesta av fisket bedrivs. Rapporterna från de som besökt Skjaerstad Gård visade på att området håller ett bra bestånd av hälleflundra. I och med att det bara är ett hus som hyrs ut så hinner det ju inte vara så stora mängder med besökare under en säsong. Men detta första år hade alla besökande grupper utom en fångat hälleflundra och flera var i fin storlek där den största passerat 50 kilos strecket.
Torsk och sej i skiftande väder!!
Vi ägnade en del av resan till sej och torskfiske. Vi testade positioner som Elgsnes, Toppsundet, Jaaboen och Mefjordingen med flera. Runt Elgsnes fångas det en hel del hälleflundra och vi har hört ryktas om en yrkesfiskad flundra på ett par hundra kilo från denna position. I Toppsundet brukar det fångas större sej, men våra försök där gav inga sejar i riktigt stort format. Vi testade också området kring Vesterboen och vi var enda upp till Brunoyboan ovanför Grytoyvaer. Generellt så var det extrema mängder med fisk på grundtopparna men vi lyckades mest fånga fisk i mindre format. Resans största torsk blev ett exemplar på knappa 14-kilo som Micke fick på jigg.
Ibland kan vädret vara lite marigt under höstresorna och vår första fiskedag var vädret nog det mest skiftande vi varit med om. Med ungefär 45 minuters intervall vände vädret mellan blåst och ösregn eller hagel till att det lugnade ner sig och solen tittade fram. Så på så sätt var det skönt att vi under denna resa fiskade inomskärs och inte vara beroende av att fiska ute på öppet hav.
Storflundra!
När vi fiskade vid Brunoyboan så tyckte vi övriga att det var dags för fika. Men Micke hade fått på en av otaliga småsejar på sin svenskepilk och lät den sitta kvar då vi gled av toppen och ut mot djupare vatten. Då känner han hur något fattar tycke för sejen och när mothugget sitter så är det något riktigt stort som sitter fast i andra änden. Efter en 45 minuters dragkamp kommer en jätteflundra upp till ytan och tittar på båten innan den väljer att dyka ner 30 meter igen. Efter ytterligare 15 minuter ligger flundran återigen vid båten. Frågan vi ställde oss var hur vi skulle hantera flundran? Dessa stora flundror är inte någon delikatess på matbordet så man vill helst släppa tillbaka dem igen. Men genom att mäta flundran så kan man få en ungefärlig vikt enligt tabell. Men vi hade ingen ordentlig utrustning i båten så att vi kunde klara att lägga en snara runt stjärtspolen och säkra flundran ordentligt. Tyvärr klarade vi inte att få någon exakt längd på flundran innan den simmade tillbaka ner i djupet igen. Men längden låg någonstans mellan 160-170 cm alltså en vikt på mellan 60-70 kilo! Uppenbarligen finns de stora flundrorna i detta område vilket vi nästa dag återigen fick erfara.
Hälleflundrarace – dubbelhugg!
Den sista fiskedagen fick vi vara med om ett riktigt Hälleflundrarace. Vi lade oss i en drift mellan Indreboen och Meboen, det är två grundtoppar där det inte är mer än mellan 5-10 meter djupt. Men över grundtopparna var det hysteriskt mycket småsej så vi testade att drifta i området mellan grundtopparna där topparna förbinds med en tröskel på ca 30 meter. Strategin var att drifta från ca 50 meters djup och över tröskeln och ner på andra sidan. Våra agnade sejar han knappt nå botten förrän Jörgen, som var vår gäst på denna resa, fick napp. Efter en kort kamp kunde vi lyfta in en liten flundra på dryga 7 kilo i båten. Detta var Jörgens första hälleflundra och det vid första försöket under riktat fiske. Det är alltid kul när riktat fiske ger resultat! I andra driften smäller det på för David och en ordentlig rusning vittnar om att det är en flundra i lite bättre storlek denna gång. För att det inte skall trassla så vevar de andra upp sina tackel och när Micke nästan är uppe tar ett expresståg till flundra hans tackel och rusar 100 meter!! Där står vi med två ordentligt böjda spön men varsin flundra i andra änden och funderar på om vi verkligen får vara med om detta! Dessvärre får vi inte nöjet att borda båda flundrorna då Mickes flundra tackar för sig efter några minuters kämpande. Davids flundra vägde knappa 25 kilo, men det kändes ändå som ett antiklimax då Mickes flundra med alla säkerhet var betydligt större. Efter ytterligare några drifter med bara några små känningar som resultat, blåser det upp och vi testar istället att fiska mellan holmarna utanför Grytöyvaer. Runt holmarna är det grunda sandbottnar överallt. Detta fiske resulterade bara i en liten hälleflundra, som tog på en stor gul/röd jigg, för övrigt första gången vi får flundra på den färgen.
Något som var positivt med denna fantastiska hälleflundradag var tidpunkten då huggperioden inträffade. Normalt så har vi haft det bästa hälleflundrafisket i perioden från ett par timmar innan högsta vattenstånd och upp till högsta vattenstånd men även runt lägsta vattenstånd. Men denna gång så inträffade denna huggperiod ca 4-5 timmar innan högsta vattenstånd då fisket normalt brukar vara trögt. Det var skönt att få uppleva ett undantag från regeln då dessa timmar annars mer och mer har börjat kännas som en transportsträcka fram till huggperioden.
Historisk plats!
Som vi nämnt tidigare så bodde vi i en historisk miljö. Gården har en lång historia, den har gått i arv i många generationer och innan dess så ägdes den av den Danske kungen. Jacob har också ställt i ordning ett litet museum, där han samlat saker från gården för att dokumentera dess långa historia. Det var mycket intressant att se alla dessa gamla saker och höra gårdens historia. Gården byggdes upp med tre näringar som grund, sill och saltfisk, butik och vanligt gårdsdrift. Idag så strövar det flera hundra får på de 6000 hektar stora markerna. Om man skulle vilja fiska öring så har Jacob också en stuga uppe vid en sjö uppe på fjället som man kan hyra.
Om man är en större grupp, ett företag eller kanske ett par familjer så är gården en helt ypperlig plats att besöka. Det finns gott om utrymme och i och med att det finns två båtar kan många fiska samtidigt också. Fördelen är också att det är fiske inomskärs som gör att det går att fiska i de flesta väder. Att platsen, fisket och bemötandet håller hög klass visar inte minst att många av de som besökt Skjaerstad Gård denna säsong, redan bokat om till nästa år. Så vill ni åka till Skjaerstad gård nästa säsong så bör ni boka så snart som möjligt då det redan nu är fullbokat en stor del av säsongen.
Rapportera era fångster i fångstjournalen och få Gulp som premie!
Säsongen är nu över för de flesta och många är ni som gjort fina fångster i de norska vattnen. Vi vill gärna ta del av era fångster och ser gärna att ni rapporterar era fångster i fångstjournalen så att vi kan ge en så heltäckande bild som möjligt av havsfiskeåret som gått. Om ni inte gjort fångsten själv men känner till några storfiskar som inte finns med på våra tio i topplistor får ni gärna tipsa oss om detta.
ABU har sponsrat oss med en låda Gulp som vi kommer att fördela ut bland de 20 första som rapporterar in sina fångster från och med nu. Glöm inte att skriva e-postadress så att vi kan kontakta er.
|
|
Havsfiskeguidens
Nyhetsbrev nr.5-2009.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat
med anknytning till havsfiske i Norge. |
Text:
David Berggren.
Foto: Michael Renström, David Berggren, Jörgen Wrengbro
© 2009 |
|