Havsfiskeguiden - Nyhetsbrev

Collage


Fångstjournalen - havsfiskeåret 2009

Havsfiskeåret 2009 – Storflundrornas år!

Vi kan se tillbaka på säsongen 2009 som ännu en i raden av fantastiska fiskesäsonger. Fisket fortsätter att utvecklas och verkar bara bli bättre och bättre för varje år som går. 2009 har i mångt och mycket präglats av hälleflundrarapporter då allt fler norgeresenärer riktar sitt fiske efter denna eftertraktade fisk. Men det finns även fiskar av andra arter som väcker uppmärksamhet i listorna.

Hans Olov Nilsson till vänster med flundra på 211,5 kiloHälleflundra - Fler och större än någonsin
I fjolårets sammanfattning av havsfiskeåret skrev i att säsongen 2008 antagligen var den bästa hälleflundrasäsongen någonsin i Norges sportfiskehistoria. Men vi kan nu konstatera att säsongen 2009 blev ännu bättre! Under de fem tidigare år som vi bevakat det Norska havsfisket har vi totalt fått vetskap om 15 stycken spöfångade hälleflundror över 100 kilo! Under säsongen 2009 vet vi om 16 stycken sportfiskade hälleflundror över 100 kilo alltså fler 100 kilos flundror under säsongen 2009 än sammanlagt under de tidigare fem åren! Detta år krävs det en flundra på osannolika 120 kg för att platsa på 10 i topplistan.

Fjolårets mäktiga världsrekord på 202 kilo varade inte mer än en säsong innan det i år överträffades av Hans Olov Nilssons flundra på hela 211,5 kilo. Hans Olov var på fiskeresa med fiskebussen till Hellnesund i Steigen då han fick sitt livs fiskeupplevelse. De fiskade egentligen torsk då den gigantiska flundran tog pilken på 75 meters djup. Efter en lång kamp kunde flundran bogseras in till hamn och vägas under kontrollerade former. Uppståndelsen var naturligtvis stor i hamn då den 268 cm långa fisken hängdes upp till allmän beskådan och riksmedia både i Sverige och Norge rapporterade om den fantastiska fångsten.

Under tidigare år har det alltid funnits med någon stor flundra från vatten utanför Tromsö på topplistorna och vi har i flera år tipsat om dessa vatten men frånvaron av bra fiskecamper i området har gjort att få sportfiskare besökt området. Men till denna säsong har flundraspecialisten Per Jonasson, Fish4you, guidat i området och Nordic Sea Angling har också öppnat sin camp i Langsund och rapporterna om stora flundror från detta område duggar nu tätt. Inte mindre än hälften av tio i topplistans flundror är fångade runt Tromsö. Svenskarnas framfart i sunden runt Tromsö har inte gått omärkt förbi och det är många norska lokala sportfiskare som fått upp ögonen för vilket enormt fiske de har runt husknuten. Norrmännen har tagit rygg på Per och lärt sig snabbt och inte mindre än tre av de största hälleflundrorna från Tromsö är fångade av lokala förmågor. Värt att nämna i sammanhanget är Frank Nikolassiens jätteflundra på 147,5 kilo som han lyckades fånga och borda ensam i en liten båt, hans egen skildring av denna upplevelse är helt klart läsvärd och kan läsas på hans hemsida.
Frank Nikolassiens jätteflundra ››

De normalt heta fiskeplatserna Röst och Vaeröy lyckas även i år att få med varsin fisk på tio i topplistan. Största fisken på Vaeröy fångades av guiden Kristian Keskitalo och mättes till 212 cm innan den återutsattes och borde gott och väl motsvara 120 kilo. På sin egen topplista för säsongen har Wildwater inte mindre än 18 flundror över 65 kilo vilket visar att Vaeröy fortfarande håller stånd som en av Norges absolut bästa hälleflundraplatser.

Till denna säsong öppnade Nordic Sea Angling sin nya fiskecamp i Havöysund och förväntningarna på denna camp var mycket höga. Förväntningar som i mångt och mycket infriats då mängder med hällflundra fångats där. 21 flundror tyngde vågen under 50 kilosstrecket och årets toppfisk på campen vägde knappa 110 kilo och man ligger således strax utanför årets tio i topplista.
De fantastiska fångsterna av hälleflundra har fått en stor del av hela sportfiskekåren att drabbas av en allvarlig form av hälleflundrafeber och många som besöker Norge fiskar uteslutande efter hälleflundra. Då fisketrycket på hälleflundrorna ökat vill vi uppmana alla att inte ta upp fler flundror än nödvändigt utan istället försiktigt återutsätta flundrorna. Det har visat sig att flundrorna klarar återutsättning väldigt bra och i de märkprojekt som bedrivs har märkta återutsatta flundror återfångats vid ett flertal tillfällen. Flera av de stora aktörerna förespråkar C&R och utrustar föredömligt sina båtar med redskap som underlättar återutsättningen.

Marc van Roie med torsk på 39 kilo.Torsk – tyngsta listan återigen!
Efter årets säsong kan vi konstatera att Söröya inte bara behåller utan också förstärker sin position som ”stortorsken mekka”. Nio av årets tio största torskar är fångade i vattnen utanför ön. Redan i februari under skreifiskesäsongen fångades det en enorm torsk på hela 39 kilo av fiskeguiden Marc van Roie som sedan flera år är bosatt på Söröya. Torsken överskrider det tidigare norska rekordet på 37,5 kilo som för övrigt också var en fisk fångad utanför Söröya. Det är nog bara en tidsfråga innan en torsk över drömgränsen på 40 kilo fångas på spö.

Området kring Röst och Vaeröy levererar också en rad stora torskar men har tidigare år saknat de absoluta toppfiskarna. Men i år sprängdes 30 kilosgränsen, då Johan Wahlund satte nytt camprekord med en grann torsk på 30,5 kilo!

Med hela sex torskar över 30 kilo är årets lista den tyngsta hittills i fångstjournalens historia. Det krävs en torsk på hela 28 kilo för att komma med på listan. Strax utanför 10 i topp listan finns tre torskar mellan 26-27 kilo fångade vid Mefjord Brygge under vår påskresa dit i våras. Vårfisket där efter torsk håller extremt hög klass och med lite fler sportfiskare i området denna tid hade säkerligen någon torsk kunnat tränga sig in på topplistorna.

Sej – två över 20!
Peter Kaiser med sej på 21,5 kilo.Årets sejlista förgylls med två riktiga megasejar på över 20 kilo. Inte helt otippat så kommer årets största sej från Vaeröy som normalt levererar rader med stora sejar. Men Peter Kaisers supersej på 21,5 kilo är större än ”normalt” och inte mer än ett drygt kilo under det norska rekordet. Årets andra sej över 20 kilo kommer från ett mer otippat område. Det var Martin Heule som redan i början av april fiskade inomskärs på insidan av Senja när han fick en sej på hela 20,84 kilo! Att det fanns så stora sejar på insidan av Senja vid den årstiden var helt oväntat. I övrigt så kommer en rad 16-18 kilossejar på listan från Vaeröy. Vi besökte Arnöy Brygger utanför Bodö i somras och hade en riktig toppenresa med stor flundra, stor torsk och gott om stor sej, årets största sej på campen tyngde vågen till 18,5 kilo! Som vanligt är mörkertalet stort när det gäller sejlistan då många storsejar returneras och det finns säkerligen många sejar mellan 17-18 kilo som inte finns rapporterade.

Marc van Roie med uer på 8,5 kilo.Stora fiskar på djupet
Söröya tar som vanligt hem hela tio i topplistan för kungsfisk (uer) ännu har ingen hittat någon fler plats i Norge där man kan komma i kontakt med uer ens i närheten av samma storleksklass. Patrick Richard som ifjol fångade en uer på nästan 8,5 kilo besökte Söröya även i år och lyckades även detta år med bedriften att fånga en uer över 8 kilo, vilket måste ses som en riktigt bedrift. Även fiskeguiden Marc von Roie har nu hittat de stora rödögda abborrarna och han och hans gäster har i år fångat ett helt knippe stora fiskar med Marcs fisk på 8,5 kilo i topp!

Som vanligt fångas också en hel del stora lubbar som bifångst vid uerfisket. Årets största lubb från Söröya väger 14,5 kilo. Från Hitra Turistservice kommer uppgifterna om en riktig rekordlubb på över 18 kilo! Den fångades vid Fjaellvaeröya men innan turisterna insåg att det var en potentiell rekordfisk hade den rensats. Med en ordentlig dokumentation hade det kunnat vara ett nytt världsrekord!

Det har varit lite tyst kring långafisket, men det fortsätter att komma upp en och annan riktigt lång långa i vattnen kring Hitra och Fröya. Den största långan i år som vi vet om fångades vid Mausund och vägde 36 kilo
.

Kristian Dristig med bleka 9,4 kiloÖvriga arter
Blekafisket fortsätter att vara riktigt bra runt Hitra och Fröya och rapporter talar om många exemplar mellan 8-9 kilo! Men i maj kom uppgifterna om en riktigt megalyr på hela 14,5 kilo som skulle ha fångats i skärgården utanför Kvaenvaer, vi har dock inte lyckats få fram fler uppgifter om denna fisk som gott och väl hade överstigit gällande norskt rekord.

De största koljorna som fångas i Norge varje år brukar tynga vågen strax under femkilosstrecket och så även denna säsong där den största koljan vägde 5,5 kilo och fångades av Dirk Ridter i Saltströmmen.

Övriga fångster som är värda i årets sammanställning är fångsten av en sillhaj på nästan 20 kilo som fångades vid Röst av Pekka Rissanen då han i juli metade med agn. I år har även några norska rekord registrerats men på arter som inte är så vanliga för merparten av de svenska norgeresenärerna. Bland annat så har rekordet för havsål ökat till 30,95 kilo. Den fisken fångades i Ålfjorden av Arild Haga.



Havsfiskeguidens Nyhetsbrev nr.7-2009.
Här presenterar vi reportage, erbjudanden och mycket annat med anknytning till havsfiske i Norge.

Fångstjournalen 2009 är avslutad
Nu är fångstjournalen för 2009 avslutad. Under början av Januari kommer vi att kontakta alla pristagare via e-mail och priserna kommer att skickas ut så fort som möjligt.

Väl mött 2010


Vi vill så till slut tacka för året som gått. Tack till alla er som bidrar till att göra havsfiskeguiden till en levande webbsida, tack för nyhetstips, registreringar i fångstjournalen och intressanta foruminlägg!
Vi ser med spänning fram emot en ny säsong och önskar er alla ett riktigt gott havsfiskeår 2010!

150 kilos flundra

36 kilos långa.

Mieko Fishing

Hitra Turistservice

Mefjord Brygge

ABU Garcia

Normark

Din Tur


© Text o redigering:
David Berggren,
Michael Renström 2009



Om du inte längre vill få nyhetsbrevet från havsfiskeguiden,
gå in på www.havsfiskeguiden.se och avregistrera dig.
Havsfiskeguiden.se © 2009


Havsfiskeguiden